Gevolgen van zestien maanden corona voor het middelbaar beroepsonderwijs.

De Inspectie van het Onderwijs, bijbehorend aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de gevolgen van de het coronavirus op het middelbaar beroepsonderwijs (MBO). Net als bij talloze branches, heeft COVID-19 zijn sporen achtergelaten bij studenten en docenten. Zo had het online lesgeven impact op de mentale gezondheid van het overgrote deel van studenten en heeft de onderwijskwaliteit een klap gekregen. Lees in dit artikel de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek.

 

Gebrek aan sociaal contact, motivatie & psychische klachten.

Waar studenten normaliter op school lessen volgden, werden de instellingen gesloten en werd online lesgegeven. Alhoewel onderwijsinstellingen en docenten zich volop hebben ingezet om zoveel mogelijk activiteiten door te laten gaan, meer individuele begeleiding te geven en extra lessen in te plannen, ervaarden studenten een gebrek aan sociaal contact met medestudenten en fysieke ondersteuning van docenten. Uit het onderzoek blijkt dat dit leidde tot psychische klachten. Met maar liefst 77.6% van hen ging het slechter dan voor de komst van het virus. Ook liepen veel studenten een achterstand op, vooral op het gebied van beroepsgerichte vaardigheden en theorie. 40% van de opleidingen had te kampen met stages die niet door konden gaan met als gevolg een lagere beroepspraktijkvorming.

 

Daarnaast leidde de overgang van fysieke lessen naar online tot een vermindering in kwaliteit van het onderwijs, een mening die 60% van de docenten met de studenten deelt. De grootste redenen hiervoor was gebrek aan interactie tijdens de les (70%) en docenten die niet goed overweg konden gaan met ICT (35%). Op z’n beurt had dit minder gemotiveerde en betrokken studenten als resultaat.

 

Al met al was het gebrek aan sociaal contact de grote boosdoener. “De fysieke school is een plek om te leren en elkaar te ontmoeten en dat moet vooral zo blijven”. Gaan we, wanneer de corona epidemie te boven is, weer terug naar de oude situatie? Dat is waarschijnlijk niet het geval. Bijna 40% van de studenten pleit voor een klein gedeelte van de lessen die online plaatsvinden vanwege de praktische voordelen en ook docenten en schoolbesturen zijn het eens met een gezonde mix van on- en offline. Welke verdeling hierbij wordt gemaakt, evenals de omgang met docenten die het online lesgeven niet (meer) zien zitten is nog de vraag.

 

Benieuwd naar alle cijfers? Download de gehele factsheet hier.

Het laatste nieuws

© 2021 Schoolgebouw van de toekomst  |  Alle rechten voorbehouden  |  Algemene voorwaarden  |  Privacyverklaring